Soorten keukenstijlen

Gewijzigd op 21/01/2016 door TiM Vanhove

Keukens heb je in alle soorten en stijlen. Strak, minimalistisch, gewoon hedendaags, klassiek, landelijk... Welke keukenstijl je ook kiest, één ding is duidelijk: je moet de stijl kiezen waar jij je goed bij voelt. Eventueel laat je de keukenstijl ook aansluiten op het interieur van de woonkamer. Zeker als je een open keuken hebt, is het wel zo mooi dat de stijl en de kleur van de keuken past bij de inrichting van de rest van het huis.

Onze keukenspecialisten

Roomwitte moderne keuken met details in hout
Roomwitte strakke keuken met details in hout van Leicht, bij Van Marcke.
© Van Marcke
Cottage Provence
Cottage Provence
© Dovy Keukens
Bij een gesloten keuken hoeft het keukeninterieur eigenlijk niet aan te sluiten op het interieur van de woonkamer, want als de deur van de keuken dicht is, komen de interieurs van de leefruimte en de keuken niet met mekaar in contact en heb je geen last van te grote contrasten.

Strakke keuken

Een strakke keuken valt op door een sobere belijning en vaak ook door het ontbreken van handgrepen op de kasten. Als er al handgrepen zichtbaar zijn, dan hebben die ook een sobere, strakke belijning. De kastfronten bestaan uit een effen vlak, het werkblad is al even strak afgewerkt.
Stoere, landelijke keuken in gepolierd beton
Stoere, landelijke keuken in gepolierd beton.
© Scapa Home

Landelijke keuken

Een landelijke keuken is een iets warmere versie van de strakke keuken van vandaag. Vaak wordt er bij een landelijke keuken hout of houtfineer gebruikt en zijn de fronten minder vlak. Als je hier kiest voor handgrepen, kun je gaan voor heel sober en hedendaags, maar een combinatie van strakke houtpanelen met een porseleinen of gietijzeren knopje als handvat kunnen ook tot sfeervolle resultaten leiden.

Hedendaags landelijk of liever antiek?

Er bestaat een grote variatie aan landelijke keukens, van eerder modern en hedendaags over ‘cottage’ of Provençaals tot bijna antiek. Andere stijlen die ook met hout of houtfineer werken en oude stijlelementen gebruiken zijn countrykeukens, Italiaanse keuken, boerenkeuken, ambachtelijke keuken, nostalgische keuken, …
La Cornue keukenmeubel
Keukenmeubel met groot fornuis van La Cornue.
© La Cornue

Klassieke keuken met sierlijsten

De ene noemt een klassieke keuken ouderwets, de andere valt net voor deze sfeer uit grootmoeders’ jeugd. Klassiek kan ook landelijk, antiek, nostalgisch of cottage zijn.

Wat wij verstaan onder klassiek is vooral de stijl waarbij de kastfronten afgewerkt zijn met sierlijsten, met zwierige krullen en biezen er in gefreesd. Als het wat meer mag kosten, komen hier ook details in marmer, koper, brons of zelfs in goud bij.
Keuken in de kleuren van HomeMade
Keuken in een persoonlijke stijl, met kleurtjes van Levis.
© Levis

Keuken met persoonlijke stijl

Een keuken is een functionele leefruimte. Belangrijk is dus dat je je er goed in voelt, anders ga je de keuken mijden. Dus welke stijl je ook kiest, kies in functie van wat je mooi vindt. Dat je een heel strakke, hypermoderne keukenstijl combineert met elementen in ruw hout, moet kunnen.

Net zoals het moet kunnen dat je in een gerenoveerde hoeve een Amerikaanse keuken installeert in plaats van een landelijk of nostalgisch type. En waarom geen nostalgisch fornuis van Aga of La Cornue in een hedendaagse keuken?
 • 2voor5 Crepain Binst2voor5 Crepain Binst
  © 2 voor 5
 • Absoluut Renovatie - Bart Van WijkAbsoluut Renovatie - Bart Van Wijk
  © 2 voor 5
 • Belgisch Budget BouwboekBelgisch Budget Bouwboek
  © 2 voor 5
 • Belgisch Budget Bouwboek - Patrick PersoonsBelgisch Budget Bouwboek - Patrick Persoons
  © 2 voor 5
 • Lander Van WassenhoveLander Van Wassenhove
  © 2 voor 5
 • Keuken in strobalen woningKeuken op de eerste verdieping van een strobalen woning
  © 2 voor 5
 • Budgetbouwboek StuyckBudgetbouwboek Stuyck
  © 2 voor 5
 • Orde in de chaos gebrachtOrde in de chaos gebracht
  © 2 voor 5 - Klaar Bracke
 • Thibault RyckeboschBelgisch Budget Bouwboek
  © 2 voor 5
 • RijwoningRijwoning
  © 2 voor 5

Tips om de juiste keukenstijl te kiezen

Keuken kiezen? Hou wel enkele tips in het achterhoofd, zo vermijd je impulsaankopen of beslissingen louter op basis van tijdelijke trends.

 • Kies onderhoudsvriendelijke materialen als je veel zelf kookt en zeker ook als je nog jonge kinderen hebt
 • Wees matig met het gebruik van felle kleuren voor kastfronten en muurtegeltjes. Deze vervang je namelijk niet zomaar om de paar jaar. Ga dus voor eerder sobere kleuren en breng kleur in je keuken door het gebruik van kleurrijke keukenaccessoires, muurstickers en eventueel een leuk kleurtje verf of behang tegen een keukenwand
 • Hou je van sierlijsten op kastdeurtjes, bloemmotieven in het glas en andere krulvormige versieringen, combineer dan met strakkere materialen voor een goed evenwicht. Barok is leuk in een kerk of kasteel; in de keuken kan het al snel te veel worden
 • Hetzelfde geldt voor kleurgebruik: Hou je van donker eikenhout, combineer dan eventueel met een donkere vloer en donker werkblad maar hou muren en plafond licht. Anders krijg je het gevoel in een donkere kelder te zitten…

Folders over de keuken

Meer informatie op de website van deze bedrijven